• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Percentage vrouwen in fractie beïnvloedt verkiezingsprogramma’s

door Barbara Vis 13/04/2016 0 Reacties

Over minder dan een jaar, op 15 maart 2017, vinden de volgende Tweede Kamerverkiezingen plaats. De meeste politieke partijen zijn dan ook al druk bezig met het schrijven van het programma voor deze verkiezingen. Politicologen hebben veel onderzoek gedaan naar die verkiezingsprogramma’s, vooral naar de mate waarin en in welk opzicht programma’s veranderd zijn ten opzichte van het voorgaande programma. Zo hebben onderzoekers aangetoond dat partijen hun verkiezingsprogramma aanpassen aan de veranderde voorkeuren van kiezers en in reactie op verschuivingen in de posities van andere partijen (zie dit overzichtsartikel van James [Jim] Adams, $). Een andere bevinding is dat, verrassend genoeg, regeringspartijen hun programma’s gemiddeld méér veranderen dan oppositiepartijen. Over het tot stand komen van verkiezingsprogramma’s is daarentegen nog relatief weinig bekend. Doet diversiteit binnen een fractie er bijvoorbeeld toe?

 

Sekse als indicator van diversiteit

Er is flink wat onderzoek naar zulke diversiteit. Zo is betoogd en/of aangetoond dat de mate waarin minderheden aanwezig zijn in een parlement, zogenoemde descriptive representation, invloed heeft op de mate waarin de belangen van deze minderheden behartigd worden, ofwel substantive representation. Veel van dit onderzoek kijkt naar het percentage vrouwelijke parlementariërs. Nu zijn vrouwen op zich geen minderheid – vrijwel overal is zo’n 50% van de bevolking vrouw –, maar binnen parlementen over de hele wereld zijn ze dit wel: gemiddeld ligt het percentage vrouwelijke parlementariërs rond de 20% (bron). In Nederland is 36% van de parlementariërs vrouw, met grote verschillen tussen partijen, variërend van 0% bij de SGP tot 53% bij de PvdA (bron).

 

Verwacht effect van vrouwelijke parlementariërs op verkiezingsprogramma’s

Vrouwen zijn ongeacht hun partijaffiliatie gemiddeld linkser dan zowel hun mannelijke collega’s en dan mannelijke en vrouwelijke kiezers (zie hier). Vrouwelijke parlementariërs behartigen ook eerder progressieve en feministische onderwerpen dan mannelijke parlementariërs, zelfs als ze lid zijn van een conservatieve partij. Als diversiteit – in dit geval van sekse – doorwerkt in verkiezingsprogramma’s, zijn partijen met een hoger percentage vrouwelijke parlementariërs gemiddeld genomen (1) linkser dan de programma’s van partijen met een lager percentage vrouwelijke parlementariërs en (2) besteden ze aandacht aan méér onderwerpen dan in programma’s van partijen met een lager percentage vrouwelijke parlementariërs het geval is. Is dit ook zo?

 

Ja

Zachary Greene & Diana Z. O’Brien laten in hun recent verschenen artikel in European Journal of Political Research ($) zien dat dit inderdaad zo is. Green & O’Brien hebben een unieke dataset samengesteld met daarin het percentage vrouwelijke parlementariërs binnen 110 partijen in 20 ontwikkelde democratieën tussen 1952 en 2011. Controlerend voor andere factoren zijn de verkiezingsprogramma’s van partijen met een hoger percentage vrouwen in de fractie  (1) linkser en (2) is er aandacht voor een groter aantal onderwerpen. In tegenstelling tot wat de auteurs verwachtten, waren partijen met een hoger percentage vrouwelijke parlementariërs niet eerder zogenoemde issue entrepreneur, ofwel een partij die als eerste een bepaald onderwerp opneemt in het verkiezingsprogramma.

 

Deze bevindingen tonen aan dat het percentage vrouwelijke parlementariërs binnen partijen misschien wel belangrijker is dan al werd verondersteld. De verkiezingsprogramma’s die hierdoor beïnvloed worden, vormen namelijk dé input voor regeerakkoorden. En – in tegenstelling tot wat de meeste burgers denken – wordt het merendeel van wat in een regeerakkoord staat ook echt uitgevoerd (zie hier).

 

Maar meer vrouwen maakt niet gelukkiger

Overigens maakt het percentage vrouwen in het parlement niet uit voor hoe gelukkig vrouwen (of mannen) zijn. Een opvallend gegeven is dat vrouwen vrijwel overal in de wereld gemiddeld ofwel gelukkiger zijn dan mannen, ofwel even gelukkig (zie bijvoorbeeld een studie uit 2015 van Jacqueline S. Zweig in Journal of Happiness Studies op basis van Gallup World Poll Survey uit 2009 voor 73 landen: (zie hier, $). Maar aan een hoger (of lager) percentage vrouwen in het parlement lag dit niet.

 

Afbeelding van Pixabay.

 

Filed Under: Politieke partijen, Regering en beleid Tagged With: parlement, partijprogramma, Politieke partijen, verkiezingen, vrouwen in het parlement

Over de auteur

Barbara Vis
Barbara Vis
Hoogleraar Politiek en Bestuur aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Lid van De Jonge Akademie van de KNAW.
Website: http://www.barbaravis.nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Grieken steeds negatiever over EU, maar willen euro desondanks behouden

De flexwet is ‘mislukt’: hebben journalistiek en politiek zitten slapen?

Fuseren met de PvdA? GroenLinks zou wel gek zijn

Podcast

Aflevering 92 – Het kabinet-Rutte III treedt af, met Tom Louwerse en Tom van der Meer

Het kabinet-Rutte III is afgetreden vanwege het zogenaamde toeslagenschandaal. De Belastingdienst, … [Lees verder...]

Episode 91 – Coup, insurrection, or what? with Abbey Steele

Last Wednesday an armed mob attacked and occupied the U.S. Capitol Building where both houses of … [Lees verder...]

Episode 90 – The Nightmare Before Brexit, with Rob Ford

Who else to turn to for our Christmas Special than our old pal Rob Ford (University of Manchester). … [Lees verder...]

Populisme

Plaatjes van de electoraatjes: FVD

Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie ga ik aan de hand van een … [Lees verder...]

Aflevering 87 – De crisis bij Forum voor Democratie, met Sarah de Lange en Léonie de Jonge

Deze aflevering staat in het teken van de crisis bij Forum voor Democratie. Waarom ontplofte juist … [Lees verder...]

Corona en radicaal-rechts populisme: einde van een tijdperk?

Betekent de coronacrisis het begin van het einde van het radicaal-rechtse populisme in Europa? Deze … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2021 StukRoodVlees

Copyright © 2021 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in