• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

‘Rechts’ reageert niet sterker op dreiging dan ‘links’

door Bert Bakker, Gijs Schumacher 12/02/2020 2 Reacties

In 2008 publiceerde het toonaangevende tijdschrift Science een studie die liet zien dat rechtse mensen een sterkere fysiologische reactie hebben op dreigende plaatjes dan linkse mensen. Deze studie werd niet alleen veelvuldig geciteerd, de auteurs mochten ook aanschuiven bij de grote TV shows in de Verenigde Staten. Een studie met impact dus. Gisteren werd onze replicatie van dit werk gepubliceerd in Nature Human Behavior (preprint). Wij (Bert Bakker, Gijs Schumacher (UvA), Claire Gothreau (Rutgers University) en Kevin Arceneaux (Temple University)) tonen aan dat er geen enkel bewijs is voor de claim dat rechtse mensen sterkere fysiologische reacties op bedreigingen hebben.

De 2008 studie van Oxley et al was een opwindende studie. Wij waren er door geïnspireerd. Het leverde een belangrijke bijdrage aan een nieuw onderzoeksveld in de politicologie en psychologie dat een provocerend perspectief biedt op de biologische oorsprong van de eeuwenoude scheiding tussen links en rechts. Hierbij wordt rechts (‘conservative’ in de Amerikaanse context) gezien als mensen die een sterkere voorkeur hebben voor traditie, hiërarchie en groepsnormen dan links (‘liberal’ in de Amerikaanse context).

De studie had ook een grote maatschappelijke impact. In de discussie over de polarisatie in de westerse wereld wordt het werk van Oxley et al. aangevoerd om een donker toekomstbeeld te schetsen. De verschillen tussen linkse en rechtse mensen zit zelfs onder huid.

In de originele studie in Science sloten Oxley et al. 46 deelnemers uit Lincoln Nebraska aan op apparatuur die mat hoeveel zweet de handen afgeven (zie plaatje hieronder) in reactie op dreigende plaatjes zoals een grote spin op het gezicht van een man. In reactie op dreigende plaatjes bleken mensen die een rechtse ideologie aanhangen een sterkere fysiologische reactie hebben dan mensen die een linkse ideologie aanhangen.

De twee zwarte electroden meten de vochtafgifte op de vingers.

In ons Hot Politics Lab in Amsterdam en Vin en Claire in Philadelphia voerden we eerst twee conceptuele replicaties uit waarbij andere dreigende plaatjes werden gebruikt, zoals een geweer gericht op het scherm. Het doel van deze studies was om de apparatuur te kalibreren. We kwamen er snel achter dat de fysiologische reactie op deze plaatjes echter niet samenhing met de politieke opvattingen van de deelnemers in Amsterdam (81 deelnemers) en Philadelphia (352 deelnemers).

We dachten in eerste instantie het onderzoek niet goed uitgevoerd te hebben. Daarom zochten we contact met de auteurs van de originele studie. We ontvingen van hen de originele plaatjes uit hun studie. Om de controleerbaarheid en reproduceerbaarheid van de replicatiestudie te vergroten pre-registreerden we de studie en legden dus vooraf vast wat ze gingen doen en maakten dit publiek. In 2018 lieten we 202 deelnemers in Philadelphia – meer dan vier keer zoveel deelnemers als de oorspronkelijke studie – deelnemen aan de studie. Wederom vonden we geen samenhang tussen de fysiologische reactie op de dreigende plaatjes gebruikt door Oxley et al. en een rechtse ideologie. Ook deze studie gaf geen enkele aanwijzing voor de claim van Oxley et al. dat mensen die een rechtse ideologie aanhangen een sterkere fysiologische reactie vertoonden in reactie op dreigende plaatjes dan mensen die een linkse ideologie aanhangen.

Dit onderzoek laat het belang van replicatiestudies in de politicologie zien. Tijdschriften, promotiecommissies en financiers willen eigenlijk dat je iets “nieuws” ontdekt. Maar, in onze ogen, wordt vooruitgang juist ook geboekt wanneer we de bouwstenen van het veld repliceren. Daarom hopen we de komende jaren meer replicatie studies in de politicologie te zien.

Filed Under: Kiezers en publieke opinie Tagged With: fysiology, ideology, links-rechts, replicatie

Over de auteurs

Bert Bakker
Bert Bakker is Assistant Professor of Political Communication & Journalism at the Amsterdam School of Communication Research (University of Amsterdam).
Website: http://www.bertbakker.com/
  • Sociale media links 
Gijs Schumacher
Gijs Schumacher (1982) is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over politiek gedrag van kiezers en van elites. In het specifiek richt hij zich op emoties, partij organisaties, vertegenwoordiging, populisme en persoonlijkheid. Hij is tevens (co-) directeur van het Hot Politics Lab.
Website: http://gijsschumacher.nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Comments

  1. Pytrik Schafraad says

    12/02/2020 at 23:50

    Een heel interessante studie met boeiende uitkomsten (dan heb ik het nog niet eens over het jongensboekachtige publicatieproces waar jullie al eerder over schreven). Maar ik ben na lezing van deze blog vooral benieuwd of jullie ook mogelijke verklaringen bespreken voor de verschillende bevindingen tussen Oxley et al en jullie studie?

    Log in om te reageren
    • admin_stukroodvlees says

      13/02/2020 at 09:36

      Naast onze studie zijn er nog 2 andere studies die de bevindingen van Oxley et al niet kunnen repliceren. Alle studies bij elkaar hebben denk ik zo’n 1500 respondenten, Oxley et al 46. De meest logische verklaring is dat de bevinding van Oxley et al toeval was.

      Log in om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

De wereld door een partijpolitieke bril

Niet bots maar krant en tv bepalen politieke impact sociale media

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in