Moet het uiterlijk van Zwarte Piet worden aangepast? Volgens het EenVandaag Opiniepanel wil een overgrote meerderheid van de Nederlanders het uiterlijk van Piet behouden, maar er bestaan interessante verschillen tussen provincies. In Flevoland wil 97% dat het uiterlijk niet wordt aangepast, in Zuid-Holland ‘slechts’ 84%. Waarom deze verschillen?
Op Stuk Rood Vlees vatten wij de koe graag bij de empirische horens. Het blijkt namelijk dat houdingen ten opzichte van Zwarte Piet sterk samenhangen met het aantal schoorsteenbranden. In provincies waar Piet een groter risico loopt, is men simpelweg kritischer over zijn persoon.
Nu zult u denken dat de bovenstaande samenhang voornamelijk wordt veroorzaakt door ‘outlier’ Zuid-Holland. Dat was ook het vermoeden van één van de redacteuren van Nature, waar dit onderzoek op een paar kleine aanpassingen na inmiddels is geaccepteerd. Mét Zuid-Holland erbij is de samenhang inderdaad zeer sterk (r = –0.82), maar ook zonder Zuid-Holland blijft de relatie tussen schoorsteenbranden en houdingen over Zwarte Piet overeind (r = –0.48). In de Randstad is men niet sterker anti-Piet vanwege het slavernij-verleden, discriminatie, racisme, of andere culturele factoren. Men is simpelweg bezorgd om Piets veiligheid.
Update – 23 oktober 2013, 16:52
Stront aan de knikker. Volgens een andere Nature-redacteur blijkt dat ik in plaats van het aantal schoorsteenbranden per ongeluk het totaal aantal branden in een provincie heb genomen. De relatie tussen het aantal schoorsteenbranden en houdingen ten opzichte van Zwarte Piet bestaat bij nader inzien helemaal niet, waardoor Nature heeft besloten dit onderzoek niet te plaatsen. Eerlijk gezegd is dit ronduit schandalig omdat nulbevindingen ook zeer waardevol kunnen zijn.
P.S. Ziet u wel dat wetenschap een zelf-corrigerend karakter heeft?
Matthijs Rooduijn zegt
Armen, ik ben nog niet overtuigd. Er kan hier sprake zijn van een spurieuze relatie. Heb je wel rekening gehouden met de dakpanconstructie?
Armen Hakhverdian zegt
Ik ga voor een vervolgstudie ‘at random’ schoorstenen in de fik steken en kijken of dat de houdingen van mensen over Piet verandert. Tot die tijd hou ik het bij deze correlatie.
Kristof Jacobs zegt
Of: mensen die tegen Zwarte Piet zijn, steken eerder schoorstenen in brand?
Melle zegt
Ik heb het idee dat hier ook een probleem in de data zit. Volgens mij heeft men in Zuid-Holland cq Den Haag een flink aantal veembranden, binnenbrandjes en overwaaiende fenomenen geclassificeerd als schoorsteenbrand.
Andre Rodenburg zegt
Wat je noemt een brandende kwestie.
Anthony Pieter zegt
Is er bij de branden ook rekening gehouden met het seizoen en de maand.
Als de meeste schoorsteenbranden in januari waren dan is de relatie helemaal ver te zoeken.
Armen Hakhverdian zegt
Hoi Anthony. Nee, daar is geen rekening gehouden. Sterker nog, achteraf bleek ik ook helemaal geen rekening te hebben gehouden dat schoorsteenbranden ook daadwerkelijk schoorsteenbranden waren, wat het stuk optilde van een satire naar een meta-satire. Ofzo… 😉
Mihai Martoiu Ticu zegt
Heb je al een IQ correlatie gezocht?