Aankomende woensdag vindt het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne plaats. Dit referendum is de afgelopen periode veelvuldig aan de orde geweest op StukRoodVlees. In deze post een overzichtje van onze blogs.
- De opkomstdrempel van dertig procent voor aan raadgevend referendum is een rariteit. In deze blog legt Tom Louwerse uit waarom die toch in de wetgeving terecht is gekomen. Kristof Jacobs geeft hier drie redenen waarom de opkomstdrempel geen argument is om om strategische redenen thuis te blijven.
- Een half jaar geleden vroeg Kristof Jacobs zich af of het referendum er wel echt zou komen (zijn voorspelling klopte) en leverde tegelijkertijd een mooi overzicht van landen waarin burgers ook middels het verzamelen van handtekeningen een referendum kunnen aanvragen. Tom van der Meer relativeert al in een vroeg stadium de verwachtingen over het referendum en de positieve of negatieve effecten van het instrument voor de democratie.
- In dit blog bespreekt Kristof Jacobs onderzoek dat laat zien dat de impact van geld in referendumcampagnes normaal gesproken beperkt is en eigenlijk alleen voor nee-campagnes een effect kan hebben.
- Tom van der Meer reflecteert op de discussie en rechtszaak over de hoeveelheid stembureaus en concludeert dat Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie zeer selectief gebruik maakt van de politicologische literatuur over stemfaciliteiten en opkomst.
- Het Kieskompas ontving 50.000 euro subsidie voor een stemwijzer, waar volgens gastblogger Henk van der Kolk een heleboel op aan te merken is.
- Simon Otjes levert een mooie analyse van de argumenten en frames die in het debat over het associatieverdrag in de Tweede Kamer werden gebruikt en reflecteerde al eerder kritisch op de argumentatie van het ja-kamp.
- En natuurlijk laat onze peilingexpert Tom Louwerse zijn licht schijnen over de opiniepeilingen die in de weken voorafgaand aan het referendum zijn gehouden. Armen Hakhverdian bekeek in detail een peiling in de Oekraïne over het associatieverdrag die vorige week werd gehouden en waar zowel het ja-kamp als het nee-kamp een zeer eigen interpretatie aan gaven.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.