In deze aflevering bespreken we de verkiezingsuitslagen. Aan tafel zitten maar liefst vijf politicologen. Rosan Smits (hoofdredacteur van De Correspondent) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar Tom van der Meer en ikzelf onderzoek doen en lesgeven.
Daarnaast zijn te gast: Loes Aaldering (Vrije Universiteit Amsterdam), die mediaonderzoek deed en zag dat vrouwelijke lijsttrekkers veel (!) minder aandacht kregen dan hun mannelijke concurrenten. Matthijs Rooduijn (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt hoe de opkomst van rechts-populisme onze democratie onder druk zet.
We bespreken de uitslagen én beantwoorden vragen van onze luisteraars.
Stemmen wordt gemaakt door Rosan Smits, Anna Vossers, Jacco Prantl, Tom van der Meer en Armen Hakhverdian.
Voor meer achtergronden, zie hier.
Het volledige dossier staat hier: decorrespondent.nl/collectie/stemmen
Abonneren kan via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
martine zegt
Beste Armen,
Hartelijk dank voor de fijne podcasts Stemmen! Met interesse geluisterd. Overigens luister ik ook altijd met veel plezier naar de normale podcasts die je uitbrengt. Ik steek er als niet politicoloog veel van op.
Wat ik me na het beluisteren van de laatst ‘Stemmen’ afvroeg en waar (nog) niet op ingegaan is, is een analyse over de inhoud van de debatten. Mij valt op de er vier debatten tussen Wilders en Rutte waren. En geen van de podcasts die ik beluisterd heb stelt hier een vraag over, ik vind dat namelijk zeer eenzijdig. Ook wordt geconstateerd dat bepaalde onderwerpen in de debatten niet aan bod kwamen, klimaat, Corona, arbeidsmarkt etc. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de voorbereiding en inhoud van de debatten? Wat is jullie oordeel/analyse over kwaliteit van de omroepen Npo, rtl, die deze debatten voorbereiden en de samenstelling van de deelnemers? Hebben deze partijen niet een ( te) grote invloed op de informatie die aan ons kiezers wordt gegeven. In hoeverre kun je als deelnemer aan zo’n debat je eigen onderwerpen inbrengen? Welke invloed heeft dat op de uitslag van verkiezingen? Zomaar wat vragen die ik heb na deze verkiezingen.
Hopelijk kan hier een keer aandacht aan worden besteed.
Armen Hakhverdian zegt
Dag Martine, dank voor je berichtje! Onze collega’s bij politieke communicatie zullen de komende tijd veel aandacht besteden aan deze vragen. Loes werkt in dat VU-onderzoeksteam ook aan inhoudelijke codering van de debatten, wat dus verder gaat dan alleen de zichtbaarheid van politici. Waar gingen de debatten over, welke frames domineerden de verslaggeving. De volgende stap zou zijn om die inhoudsanalyses te koppelen aan enqueteonderzoek en zo een beeld te krijgen of en hoe groot die media-effecten waren. Maar ik deel je scepsis over al die debatten Rutte-Wilders.