Dit is de eerste in een reeks proefafleveringen van de Stuk Rood Vlees Podcast. Ik ben van plan om de komende weken wat gesprekken op te nemen met collega’s uit de wereld van de sociale wetenschappen, uiteraard met een focus op de politicologie. Ik heb geen idee of het mij (en u) zal bevallen, maar het leek me leuk om dit eens te proberen.

Voor de eerste aflevering heb ik populisme-deskundige Cas Mudde (Universiteit van Georgia) uitgenodigd. We waren allebei aan het reizen dus ik moest het gesprek helaas opnemen via Skype waardoor de geluidskwaliteit niet optimaal is. Desondanks is het een boeiend gesprek geworden waarin we allereerst ingaan op wat populisme precies is (en vooral ook wat het niet is) en welke partijen en politici we als populistisch kunnen bestempelen. Vervolgens legt Cas uit wat de verklaringen zijn voor de opkomst van populisme zowel aan de vraagzijde van het electoraat als aan de aanbodzijde van het partijstelsel en het medialandschap. Tenslotte geeft Cas zijn visie op de relatie tussen populisme en democratie.

Voor Cas’ eigen werk over populisme, zie met name ‘The Populist Zeitgeist’, Populist Radical Right Parties in Europe en ‘The Problem with Populism’. Zijn nieuwste boek Populisme schreef hij samen met Cristobal Rovira Kaltwasser en is hier verkrijgbaar.

Tijdens het gesprek bespreken we ook de volgende studies van collega’s:

Download de podcast via iTunes | Spotify | StitcherSoundcloud | RSS