• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

De Stuk Rood Vlees Podcast, aflevering 2: Catherine de Vries over euroscepsis

door Armen Hakhverdian 10/07/2017 4 Reacties

De tweede aflevering van de Stuk Rood Vlees Podcast is beschikbaar! Ik spreek met Catherine de Vries over haar onderzoek naar euroscepsis en aanverwante houdingen. Catherine legt momenteel de laatste hand aan een boek over dit onderwerp dat begin 2018 verschijnt bij Oxford University Press. Haar onderzoek laat overtuigend zien dat het niet zo veel zin heeft om te spreken over euroscepsis zonder daarbij rekening te houden met de nationale context waarin die houdingen gestalte krijgen. Bovendien blijkt uit haar onderzoek dat de verscheidenheid aan euroscepsis het schier onmogelijk maakt om een one size fits all-‘oplossing’ voor dit fenomeen te vinden (als je euroscepsis al zou willen ‘oplossen’…).

Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande grafiek waarin vertrouwen in het nationale parlement is afgezet tegenover vertrouwen in de EU. De landen die boven de stippellijn liggen zijn allemaal landen waarin de EU meer vertrouwen geniet dan de nationale politiek. Volgens Catherine is uiteindelijk deze vergelijking tussen de nationale en Europese context cruciaal. In de landen waar de EU een hogere waardering krijgt dan de nationale politiek zal steun voor een harde ‘EU-exit’ gemiddeld genomen laag zijn, omdat burgers de EU zien als een reddingsboei om de puinhopen die de nationale politiek aanricht te kunnen overleven. Dit terwijl juist in de relatief welvarende en corruptievrije landen in Noord- en West-Europa burgers menen dat het eigen land prima kan voortbestaan buiten de EU om. In de podcast gaan we hier uitgebreid op in.

Bron: Munoz (2017).

Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS

Categorie: Kiezers en publieke opinie Tags: europese integratie, euroscepsis, stuk rood vlees podcast

Over de auteur

Armen Hakhverdian
Armen Hakhverdian is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar politieke vertegenwoordiging, publieke opinie en ongelijkheid. Hij schreef samen met Wouter Schakel het boek 'Nepparlement? Een pleidooi voor politiek hokjesdenken' (2017, Amsterdam University Press) over ongelijke vertegenwoordiging in Nederland.
  • Sociale media links 

Lees Interacties

Reacties

  1. Arnold Jonk zegt

    10/07/2017 om 19:55

    Interessante podcast weer. Voor mij veel eye-openers. Waar ik tijdens het luisteren vaak aan moest denken, is waar Ezra Klein de laatste tijd vaak aan refereert: zero-sum denken. Voorstanders van de EU-uitbreiding zoeken hun argument vaak in win-win-argumentaties: van samenwerking profiteert iedereen. Dat kan best kloppen, maar verreweg de meeste mensen houden er een intuïtief zero sum-beeld van de wereld op na. Waar iemand profiteert, moet iemand anders er ook op achteruit gaan. Klein wijst daarop omdat iemand als Trump de wereld, en internationale relaties, consequent en puur in termen van winst en verlies beschrijft.
    Als dat klopt, de aantrekkelijkheid van het zero sum-denken, dan is iedere multi-laterale samenwerking bij voorbaat suspect.

    Login om te reageren
  2. Thomas Colignatus zegt

    14/07/2017 om 12:01

    Misschien mag ik me herhalen: De probleemstelling lijkt me als het vergelijken van appels en peren. Laat ik ervoor pleiten dat men aandacht krijgt voor een nuttige probeemstelling. Frankrijk en Engeland hebben een districtenstelsel met First Past the Post. Wanneer veel teleurgestelde kiezers dan weinig vertrouwen in hun parlement hebben, zou dat niet moeten verbazen. Le Pen en UKIP laten zich zo goed begrijpen. De politieke dynamiek is in die landen dan ook heel anders. Het is voor de EU ook vrijwel onmogelijk om veel te doen aan wat zo binnen deze landen gebeurt. Spanje heeft wel proportionele representatie, maar daar is het vertrouwen in politiek blijkbaar algemeen afgenomen, denkelijk door de aanpak van de economische crisis. Het cruciale vraagstuk voor politicologie in de EU is hoe Frankrijk en de UK kunnen worden bewogen om hun districtenstelsel te verlaten en het verstand te laten werken en te kiezen voor proportionele vertegenwoordiging. Kunnen we ontdekken waar het onbegrip vandaan komt ? Ze kennen het al voor het EU parlement, waarom niet voor het eigen parlement ? Zie deze uitleg over de grote verwarring daarover in het UK. https://boycottholland.wordpress.com/2017/06/29/questioning-brexit-doesnt-mean-questioning-the-uk-parliament-mandate NB. Je kunt de ongelijke zetelverdeling ook weergeven met Lorenz curve en Gini coefficient, maar vergeet dan niet dat kiezers strategisch stemmen, om binnen het districtenstelsel wellicht te voorkomen dat een ongewenste kandidaat wordt gekozen. Je hebt dan ook nauwelijks iets aan verkiezingsuitslagen, die de werkelijke preferenties niet weergeven.

    Login om te reageren
    • LJMB zegt

      15/07/2017 om 09:14

      De Britten zullen ons kiesstelsel ongetwijfeld verschrikkelijk vinden, juist vanwege gebrek aan evenredigheid. Geografische evenredigheid welteverstaan. Zuid-Holland is oververtegenwoordigd, terwijl Gelderland en Noord-Brabant flink ondervertegenwoordigd zijn. Ook het feit dat kiezers hier geen “eigen Tweede Kamerlid” hebben die ze kunnen opbellen als ze ergens mee zitten of dat ze naar zijn spreekuur kunnen gaan, zullen ze als een democratisch gemis zien. Ik denk ook dat Britten maar moeilijk kunnen begrijpen dat Raymond de Roon met slechts 269 stemmen Kamerlid mag zijn.

      Je kunt beter het beste van twee werelden hebben. Wel een personenstelsel (dus individuele kandidaatstelling), maar geen districtenstelsel en wel evenredige vertegenwoordiging, maar geen lijstenstelsel (dus geen evenredige zetelverdeling maar evenredige stemverdeling).

      Login om te reageren
      • Thomas Colignatus zegt

        23/07/2017 om 08:47

        @LJMB: Mijn commentaar was gericht op het artikel: dat ik aldaar de negatieve invloed van het districtenstelsel miste. Het is niet doenlijk om een bredere discussie over het kiesstelsel te voeren binnen de beperkingen van deze kleine venstertjes. Mag ik voorstellen dat je een uitleg over “evenredige stemverdeling” stuurt aan cool at dataweb.nl ? Mijn voorzet voor een eventuele discussie is dit artikel: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/80297 Ik heb nu namelijk de Gini voor Frankrijk berekend als 41,6% terwijl Nederland 3,6% heeft. De aanname is dat de Fransen in de eerste ronde hun echte preferentie tonen, die dan in de tweede ronde flink gefrustreerd wordt. Over het UK (15,6%) kan men eigenlijk weinig zeggen omdat ze daar in een enkele ronde stemmen met dan denkelijk vanaf het begin veel strategische vertekening.

        Login om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

Primaire Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Links versus rechts: Meer polarisatie onder het Amsterdamse electoraat?

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

‘Minder, minder, minder’ invloed PVV in Tweede Kamer?

Podcast

Aflevering 133 – Wilders blaast het kabinet op, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

Geert Wilders heeft zijn steun aan het kabinet ingetrokken. En zoals het een extraparlementair … [Lees verder...]

Episode 132 – The 2025 German elections, with Tarik Abou-Chadi

We are joined by Tarik Abou-Chadi (Oxford) to discuss the dystopian reality of the 2025 German … [Lees verder...]

Aflevering 131 – Het regionale kiesstelsel van Pieter Omtzigt, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

De Stuk Rood Vlees podcast is terug, en wel met een gortdroge aflevering over kiesstelsels! In het … [Lees verder...]

Populisme

Wie is er bang van ‘het volk’? Politiek elitisme in vier Europese landen

Het succes van populisme leidde de afgelopen jaren tot een omvangrijke literatuur rond de vraag wie … [Lees verder...]

Aflevering 127 – Waardenloze politiek (en een stukje formatie), met Tom van der Meer

Tom van der Meer (UvA) schuift aan om te vertellen over zijn nieuwste boek 'Waardenloze politiek: … [Lees verder...]

Plaatjes van de electoraatjes 2023: de PVV

Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie gaan wij aan de hand van een … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2025 StukRoodVlees

Copyright © 2025 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in