Vooruit dan. Nog één laatste terugblik. Omdat U er om vraagt.
Welke wonderlijke stukken werden de afgelopen maand het meest gelezen? En welke stukken zijn jammerlijk ondergesneeuwd tijdens het december-geweld van Sinterklaas, Serious Request, kerst, de Top 2000, en oudejaarsavond?
De meest gelezen artikelen
- Hogeropgeleiden leven langer. Hogeropgeleiden zijn gezonder. Maar komt dit door hun opleidingsniveau? Verslag van een mooi onderzoek. Niet alleen omdat de vraag inhoudelijk steeds relevanter wordt (met dank aan de zorgverzekeraars) maar ook vanwege het ingenieuze onderzoeksdesign om causaliteit te onderzoeken.
Waarom leven hoger opgeleiden langer? De wondere wereld van de causaliteit - Nog altijd wordt gediscussieerd over de invoering van loting in onze democratie. David van Reybrouck (DeCorrespondent) meende 10 redenen te hebben waarom loting goed zou zijn. Helaas waren dat geen 10 redenen, en viel op de onderbouwing wat af te dingen.
Wablief? Dat zijn geen 10 redenen waarom loting weer ingevoerd moet worden! - We schrijven vrijdagavond 20 december. Bij Nieuwsuur komen oud-politici De Geus (CDA), Hoogervorst (VVD) en Van der Ploeg (PvdA) met verregaande beschouwingen over de staat van de Nederlandse democratie. De democratie zou op haar laatste benen lopen. We moeten een kiesdrempel invoeren. We moeten naar een Brits systeem. Politicologisch, twitterend Nederland stond spontaan op de achterste benen. Een tweetal reacties.
Terugblik Nieuwsuur: oud-politici dwepen ten onrechte met politieke stelsels van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk
Geachte oud-politici (CDA, PvdA, VVD): Een kiesdrempel is niet de oplossing voor uw problemen - In de eurolanden is de steun voor de euro nauwelijks gedaald; daarbuiten wel. Blijft het publiek de euro steunen in de hoop dat de gemeenschappelijke munt de pijn van de crisis zal verzachten? Stockholmsyndroom? Steun voor de euro nauwelijks aangetast door de crisis
- Nederlanders zijn te krenterig met kerstcadeaus
waarin we nogmaals worden uitgenodigd om te lachen om een gouwe ouwe uit de Economist van 2011.
‘Stuk Rood Vlees Gemist’
- Een jaar in peilingen: oppositie doet goede zaken
Tom Louwerse presenteert de peiling der peilingen. Wat zijn nu werkelijk de voornaamste trends? - Politiek in crisis door dalend aantal partijleden?
Matthijs Rooduijn beschrijft een Vlaamse studie die geen effect vindt van dalende ledentallen op vertrouwen in de politiek. - Laag niveau van corruptie is de kurk waar Nederlands vertrouwen in politiek op drijft
Zelfs in economisch barre tijden is het vertrouwen in de politiek in Nederland hoog in vergelijking tot veel andere landen. De reden? De vooralsnog lage zweem van corruptie, stelt Tom van der Meer. - Laat aspirant-leiders maar worstelen om het partijleiderschap
De Nederlandse primaries – lijsttrekkerverkiezingen onder leden en soms niet-leden – zijn niet alleen een feest van de democratie, maar genereert ook aandacht en electorale steun voor de partij, concludeert Gijs Schumacher.
Gastbijdragen
Liza Mügge opende in december met twee blogs over de rol en betekenis van Gender in de Nederlandse politiek, en opent zo het debat over het nut en de noodzaak van descriptieve vertegenwoordiging. Ze bediscussieert het nut van quota’s (Excuustruzen of Powerneelies?) en toont het paradoxale verschijnsel dat vrouwen en etnische minderheden weliswaar ondergerepresenteerd zijn in de Tweede Kamer, maar dat dat niet geldt voor de combinatie: vrouwen uit minderheidsgroepen.
Cas Mudde plaatst enkele cruciale kanttekeningen bij (in de media breed uitgemeten onderzoek) naar moslimfundamentalisme. Moslimfundamentalisme… Nou en? De democratie kan wel tegen een stootje.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.