Mei was een heerlijke maand voor politicologen. Animo voor de Europese verkiezingen was wederom schrikbarend laag onder burgers, journalisten en politieke partijen, maar politicologen smullen van deze verkiezingen. Helaas moeten we weer vijf jaar wachten tot de volgende keer.
De meest populaire stukken van de afgelopen maand gaan vrijwel allemaal over de Europese verkiezingen. Het is ook mooi om te zien dat steeds meer van onze collega’s hun weg tot ons blog weten te vinden. Eén van onze belangrijkste doelstellingen was altijd al om een podium te bieden voor politicologen en andere sociale wetenschappers om de actualiteit te duiden of hun eigen onderzoek in de etalage te zetten. Dat lijkt aardig te lukken.
In die context willen we benadrukken dat ‘wij’ (Stuk Rood Vlees) niet met één mond spreken of als redactie één politicologische visie delen. Onderling verschillen we vaak genoeg van mening over uiteenlopende politieke en wetenschappelijke onderwerpen. Stuk Rood Vlees is een forum, niet meer, niet minder. De individuele (gast)auteurs dragen de verantwoordelijk voor de inhoud van hun stukken.
En dan nu de meest gelezen stukken van afgelopen maand:
- “De Vrienden van Wilders:” een hypocriete en gevaarlijke campagne. Cas Mudde heeft geen goed woord over voor de spraakmakende “Vrienden van Wilders”-campagne van de PvdA. Ook andere Nederlandse partijen houden er in het Europees Parlement op zijn zachtst gezegd dubieuze vriendschappen op na.
- Is een stem op de VVD een stem op D66, of andersom? Het zal niemand zijn ontgaan dat D66 en de VVD behoren tot dezelfde partijgroep in het Europees Parlement. Gijs Schumacher laat zien dat de VVD op veel beleidsterreinen afwijkt van deze liberale ALDE en beter zou passen bij de conservatieve ECR waar naast de ChristenUnie bijvoorbeeld ook de Britse Conservative Party lid van is.
- Waar haalden Ilse DeLange en Waylon de punten vandaan? Het Eurovisie Songfestival is pure politicologie. Jelke Bethlehem bekeek waar Ilse en Wally hun punten vandaan haalden.
- VVD stemt in Europees Parlement als ‘D66-light’. De VVD mag dan ideologisch slecht bij de ALDE passen (zie hierboven), als puntje bij paaltje komt stemmen VVD’ers braaf met de liberale fractie mee. Een onthullende analyse van Simon Otjes en Harmen van der Veer op basis van alle hoofdelijke stemmingen in het Europees Parlement (2009-2014).
- De macht van de financiële lobby in Brussel. Regulatory capture houdt in dat gereguleerde partijen min of meer de eigen spelregels opstellen. Volgens Jasper Blom en Tamara van Ree dreigt dit te gebeuren bij Europese regelgeving omtrent kapitaaleisen aan banken. De publieke consultaties worden gedomineerd door lobbyisten namens de financiële sector.
- Minder stemmen, toch meer zetels. Hoe kan dat? Het is een vraag die op ieders lippen lag nadat zondagavond laat eindelijk de verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt. D66 had de meeste stemmen, het CDA kreeg de meeste zetels. Aangezien Nieuwsuur om volstrekt onduidelijke redenen Frits Bolkestein als enige studiogast had uitgenodigd, moesten we wachten tot Tom Louwerse dit de volgende ochtend voor ons uitzocht. Misschien nog het meest opvallend: een lijstverbinding tussen EP-bondgenoten D66 en de VVD had een zetel extra opgeleverd voor de ALDE, omdat D66 dan de restzetel van het CDA had kunnen opeisen.
- Slotpeilingen voor de Europese verkiezingen: momentopname of voorspelling van de uitslag? Er werd in aanloop naar de Europese verkiezingen natuurlijk ook weer naar hartelust gepeild. Armen Hakhverdian zette deze slotpeilingen op een rijtje. Of deze peilingen een momentopname of voorspelling vormen, blijft een heet hangijzer…
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.