Ah, het verkiezingsseizoen – de droom van elke politicoloog. Nu nog is alle aandacht gericht op de gemeenteraadsverkiezingen, maar binnenkort zullen we ons opmaken voor de verkiezing van het Europees Parlement.
Ook StukRoodVlees strooit al enige weken vrijelijk met achtergrondanalyses bij deze aankomende verkiezingen; over peilingen, campagnes, kieswijzers en opkomst. Om u op weg te helpen, hieronder een overzichtje.
Peilingen
Wat zeggen Tweede Kamerpeilingen over de gemeenteraadsverkiezingen?
Dit verhaal van Tom Louwerse is hard op weg een moderne klassieker te worden. Het gebruik van landelijke zetelpeilingen om inzicht te krijgen in lokale (en eigenlijk ook Europese) verkiezingen kent vier enorme voorbehouden.
PollWatch2014 brengt Europese peilingen in kaart; let op de foutmarges
PollWatch 2014 maakt op basis van nationale en EP-peilingen een ‘voorspelling’ van de samenstelling van het nieuwe Europees Parlement. Tom Louwerse geeft drie waarschuwingen.
Campagne
Wie is er bang voor conflict?
Rens Vliegenthart laat zien dat conflict tussen partijen goed is voor de opkomst – persoonlijk of inhoudelijk. Kiezers zullen eerder gaan stemmen als er wat op het spel staat.
Hoe politieke partijen strijden om de kiezersgunst
Partijen kunnen zich inhoudelijk van elkaar onderscheiden door zich thema’s toe te eigenen (‘normen en waarden’, ‘sterke economie’) of door inhoudelijk verschillende posities in te nemen. Van welke strategie maken ze nu eigenlijk gebruik, vraagt Tom van der Meer.
Jubelende NRC slaat plank fors mis: “Partij weet precies waar kiezer zit met nieuw informatiemodel”
Tom van der Meer maakt gehakt van (berichtgeving over) een kiezersmodel dat tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen voor grof geld wordt verkocht aan lokale partijstrategen. Korte boodschap: Het model doet niet wat het moet doen.
Verkiezingsposters van vroeger: van houwelen tot hilariteit
Gijs Schumacher bespreekt een aantal geslaagde en minder geslaagde verkiezingsposters uit voorgaande gemeenteraadscampagnes.
Kieswijzers
Trekken kiezers zich iets aan van het advies van stemhulpen?
De stemhulpen zijn weer uit de kast getrokken. Elke zichzelf respecterende gemeente heeft minstens één eigen stemhulp. Armen Hakhverdian bespreekt aan de hand van pas verschenen onderzoek of kiezers zich eigenlijk wel wat van aantrekken van het gegeven stemadvies.
Zijn PvdA en Leefbaar Rotterdam het echt zo vaak eens?
Volgens Marcia Luyten (Buitenhof) zijn PvdA en Leefbaar Rotterdam het op “80%” van de stellingen van de StemWijzer eens. Tom Louwerse noemt het niet alleen een flinke overdrijving, maar legt ook uit dat je de StemWijzer niet op die manier kan gebruiken.
Opkomst
Dramatische opkomstcijfers voorspeld. Is er een institutionele remedie?
Opiniepeilers voorspellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een historisch lage opkomst. Kiezers zullen pas stemmen als ze het gevoel hebben dat er wat te kiezen valt en als er wat op het spel staat. Tom van der Meer komt met enkele institutionele trucs om de opkomst te stimuleren.
Opkomst is macht: ‘Get out the vote’-campagnes vergroten politieke ongelijkheid
Armen Hakhverdian stelt dat verkiezingsopkomst bij uitstek een politiek machtsmiddel is. En citeert The Dude uit The Big Lebowski: “It’s like what Lenin said…you look for the person who will benefit…”
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.