Ik schreef vanmorgen over het verschil tussen ‘wonks’ en ‘pundits’. We zien in de politieke verslaggeving namelijk steeds vaker dat nerds met een empirische, vaak kwantitatieve, mindset uitspraken en inzichten van ervaringsdeskundigen toetsen. Er kwam vanmorgen een mooie tweet voorbij die wat mij betreft laat zien dat de strijd tussen wonks en pundits ook in de sportwereld in alle hevigheid woedt:

 

In 121 CL games so far in 2012-13, the team that has had more possession in the match has won 48 (39.7%), drawn 27 (22.3%) & lost 46 (38%).

— Matt Furniss (@Matt_Furniss) April 24, 2013

 

 

Vergelijk deze kille cijfermatige verwerping van het belang van balbezit maar eens met de obsessie van velen in de voetbalwereld met datzelfde fenomeen. Balbezit is ook één van de weinige statistieken die je als kijker bij iedere wedstrijd te zien krijgt. Zoals opperpundit Johan Cruijff ooit zei: “Als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren.”

Voetbalblog ‘De Zestien’ zijn van die wonks die dapper strijden tegen vastgeroeste noties en volkswijsheden in de voetbalwereld. Zo schreven zij een tijdje terug over de meest overschatte trap in het voetbal: de hoekschop: “In een gemiddeld voetbalstadion worden hoekschoppen vaak gevierd met een hoop gejuich. Want: een scoringskans!” In de praktijk komt hier weinig van terecht omdat slechts 1 uit 33 hoekschoppen een doelpunt oplevert. Er zelfs aanwijzingen dat een hoekschop eerder een mooie kans voor een counter vormt dan een scoringskans.

‘Wonks’ en ‘pundits’. Ieder mens heeft een taak in dit leven…