• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Twee kanttekeningen bij Trouw-bericht: “Nederland heeft meer vertrouwen in monarchie dan in de politiek”

door Armen Hakhverdian 20/04/2013 0 Reacties

Vanmorgen schreef Trouw over onderzoek van Motivaction in opdracht van de krant over houdingen ten opzichte van de monarchie: “Nederland heeft meer vertrouwen in monarchie dan in de politiek”. Volgens het onderzoek zou 59% vertrouwen hebben in het koningshuis tegenover slechts 12% in ‘de politiek’. Ik wilde hier twee kanttekeningen plaatsen. Ten eerste vraag ik me af in hoeverre het zinvol is om vertrouwen in de politiek te vergelijken met vertrouwen in het koningshuis. Ten tweede wilde ik kort stilstaan bij dat lage percentage van 12% vertrouwen in de politiek.

 

Wat is ‘vertrouwen in de politiek’?

Op basis waarvan zou u antwoorden op de vraag of u vertrouwen had in ‘de politiek’? Aan welke instituties, personen of gebeurtenissen denkt u dan? Regering, parlement, Geert Wilders, Mark Rutte, politieke partijen, de rechterlijke macht, de Europese Unie, de huidige economische situatie, de euroscrisis of een combinatie van deze factoren? Het maakt namelijk nogal uit of je mensen vraagt naar hun vertrouwen in concrete alledaagse politieke actoren als de regering en het parlement of naar publieke instituties die verder af staan van de dagelijkse politiek.

In de kern bestaat vertrouwen uit een relatie tussen een subject en een object waar de eerste een inschatting maakt over de kans dat de tweede haar schade zou kunnen berokkenen. Vertrouwen is dus een rationele afweging tussen de positieve en negatieve impact van een andere actor op de eigen situatie.

Het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau toont een concrete uitwerking van deze dynamiek (zie Figuur 1.2 van het rapport). Zo is vertrouwen in het parlement en in de regering beduidend lager en volatieler dan vertrouwen in bijvoorbeeld de rechtspraak en in vakbonden. Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn er voorbeelden te over van deze verschillende vertrouwensniveau’s tussen instituties.

Uiteraard zullen mensen dus over het algemeen minder vertrouwen hebben in de machtigste politieke instituties van het land die in grote mate ons dagelijkse leven bepalen dan in een symbolisch instituut van nationale eenheid dat per definitie boven de politiek staat. Het object van vertrouwen (‘de politiek’ tegenover het koningshuis) verschilt zo enorm qua functie en invloed in ons dagelijks leven dat het mij niet duidelijk is waarom je vertrouwen in ‘de politiek’ zo direct af zou zetten tegen vertrouwen in het koningshuis zoals Trouw dat in haar berichtgeving doet.

 

12% vertrouwen in ‘de politiek’

De tweede kanttekening die ik wilde plaatsen is bij dat percentage van 12%. Ik begrijp simpelweg niet hoe dat getal zo laag kan uitpakken in een land als Nederland. We hebben het hier over politiek wantrouwen in de orde van grootte van dat van Griekenland; een land waar meer dan een kwart van de beroepsbevolking zonder werk zit, honger onder kinderen onder bepaalde bevolkingsgroepen Afrikaanse niveau’s bereikt, een neonazi partij 7% van de stemmen haalt bij parlementsverkiezingen (in sommige Atheense wijken zelfs 20%). Is politiek vertrouwen in Nederland werkelijk op dat niveau beland?

Het is lastig om een vergelijkbare survey-vraag te vinden als die in het Trouw-bericht, maar het bovengenoemde SCP-rapport biedt toch aanknopingspunten. Het SCP vraagt in haar opinieonderzoek ook naar houdingen ten opzichte van ‘de politiek in Den Haag’. Op basis van deze vraag geeft ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking de politiek in Den Haag een voldoende (zie Figuur 1.1 van het laatste COB-rapport). Ook in het Nationaal Kiezersonderzoek van 2010 (ik heb nog niet de beschikking over de data van 2012) liggen de percentages van vertrouwen in de regering, parlement, en politieke partijen om en nabij de 50-60%, vergelijkbaar met de metingen van het SCP uit die periode.

Dat percentage van 12% ‘vertrouwen in de politiek’ in het Trouw-onderzoek is voor mij dus oprecht een mysterie.

Filed Under: Kiezers en publieke opinie, Overig, Uncategorized Tagged With: monarchie, politiek vertrouwen, Trouw

Over de auteur

Armen Hakhverdian
Armen Hakhverdian
Armen Hakhverdian is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar politieke vertegenwoordiging, publieke opinie en ongelijkheid. Hij schreef samen met Wouter Schakel het boek 'Nepparlement? Een pleidooi voor politiek hokjesdenken' (2017, Amsterdam University Press) over ongelijke vertegenwoordiging in Nederland.
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Drie dringende adviezen over hoe de regering moet communiceren over corona

Meer media-aandacht voor verkiezingen dan in voorgaande jaren?

Drie coalitie opties

Podcast

Aflevering 92 – Het kabinet-Rutte III treedt af, met Tom Louwerse en Tom van der Meer

Het kabinet-Rutte III is afgetreden vanwege het zogenaamde toeslagenschandaal. De Belastingdienst, … [Lees verder...]

Episode 91 – Coup, insurrection, or what? with Abbey Steele

Last Wednesday an armed mob attacked and occupied the U.S. Capitol Building where both houses of … [Lees verder...]

Episode 90 – The Nightmare Before Brexit, with Rob Ford

Who else to turn to for our Christmas Special than our old pal Rob Ford (University of Manchester). … [Lees verder...]

Populisme

Plaatjes van de electoraatjes: FVD

Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie ga ik aan de hand van een … [Lees verder...]

Aflevering 87 – De crisis bij Forum voor Democratie, met Sarah de Lange en Léonie de Jonge

Deze aflevering staat in het teken van de crisis bij Forum voor Democratie. Waarom ontplofte juist … [Lees verder...]

Corona en radicaal-rechts populisme: einde van een tijdperk?

Betekent de coronacrisis het begin van het einde van het radicaal-rechtse populisme in Europa? Deze … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2021 StukRoodVlees

Copyright © 2021 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in