• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Vooruitblik 2014: Schulz, Onafhankelijk Catalonië en Nieuwe Kans Obama?

door Gijs Schumacher 01/01/2014 0 Reacties

In 2014 krijgen (naar schatting) 2 miljard kiezers in verschillende verkiezingen de kans om te stemmen voor nieuwe vertegenwoordigers, een nieuwe regering, een nieuwe President en zelfs over de creatie van nieuwe staten. Zal het Europees Parlement eindelijk echt mogen beslissen wie er in de Europese Commissie komt? Krijgt Obama een laatste kans van een nieuw congres of wordt (blijft) hij the lamest of ducks? Zullen Catalonië en Schotland onafhankelijk worden? En wie worden de nieuwe leiders van opkomende economiën zoals India, Brazilië, Indonesië en Zuid Afrika? Kortom: wat brengt 2014 ons?

 

1.Verkiezingen voor het Europees Parlement (22-25 mei)

Het Europees Parlement is wellicht de grootste papieren tijger op aarde, maar haar tanden worden wel steeds scherper. Het probeert ditmaal een belangrijke rol af te dwingen bij de formatie van een nieuwe Europese commissie. Als het aan het Parlement ligt, wordt de volgende Commissie gevormd uit het parlement. Dat zal dan een Commissie worden met een specifieke politieke kleur. Als de Europese sociaaldemocraten winnen zal hun kandidaat, de Duitser Martin Schulz voorzitter van de Commissie worden. Bij de andere partijen is het nog onduidelijk wie de partij zal leiden.

Het is waarschijnlijker dat uiteindelijk de lidstaten de dikste vinger in de paper zullen houden bij de formatie van een nieuwe commissie. Er zal dan een nieuwe stoet aan (voornamelijk) semi-gepensioneerde, permanent uitgerangeerde politici aangewezen door land van herkomst naar Brussel trekken.

Overigens zal er in Nederland veel media aandacht zijn voor Wilders en zijn project met Le Pen. Maar zoals Chris Aalberts recentelijk al betoogde zal dit project weinig invloed op de EU hebben.

 

2.Verkiezingen voor het Amerikaanse congres (4 november)

De President is een Democraat, in de Senaat hebben de Democraten de meerderheid, maar in het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de meerderheid. Kortom: deadlock! Maar in november wordt een geheel nieuw Huis van Afgevaardigden en 33 Senatoren gekozen. In de Senaat lijken de Republikeinen een paar staten terug te winnen, maar niet genoeg om een meerderheid te krijgen.

Maar komen er meer fanatici of juist meer pragmatici? Omdat elke oplossing in de huidige situatie in het midden ligt is politieke vooruitgang in Amerika gebaat bij meer politici in het centrum (ongeacht Republikein of Democraat). De Tea Party heeft inmiddels wel wat kruit verschoten, dus wellicht komt er een gematigder Congres wat Obama de mogelijkheid geeft om op z’n minst iets door te voeren.

 

3.Gemeenteraadsverkiezingen (19 maart)

Het zal de wereld niet veranderen, maar de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen komen er ook aan. Bij winst zullen de Haagse partijen denken dat ze het volk goed hebben begrepen. Bij verlies zullen deze partijen betogen dat ze hun boodschap nog beter aan de man moeten brengen. Een dramatisch verlies zou wel eventueel de ondergang van een partijleider kunnen inleiden (denk aan Agnes Kant bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen).

 

4.Referendum over Schotse onafhankelijkheid (18 september) & referendum over Catalaanse onafhankelijkheid (9 november)

Helaas voor het Nederlands elftal vindt er pas op 9 november een referendum plaats over Catalaanse onafhankelijkheid. Peilingen laten een consistente meerderheid VOOR onafhankelijkheid zien.

In het Verenigd Koninkrijk hoeven we de kaart waarschijnlijk niet aan te passen. De Schotten stemmen in september over onafhankelijkheid maar lijken dit niet te ondersteunen.

 

5.Verkiezingen voor het Indiase Parlement (n.n.b.)

India krijgt een nieuw parlement en de zittende Congress Party lijkt te gaan verliezen. Narendra Modi, de leider van de Hindu-nationalistische BJP, lijkt de nieuwe premier te worden. Maar hij moet wel een coalitie sluiten. Ook is er een nieuwe anti-corruptie partij die het bij recente verkiezingen uitstekend heeft gedaan.

 

6.Verkiezingen voor Parlement en President in Brazilië (5 oktober)

Deze is saai. Dilma Rousseff, de zittende President, lijkt gegarandeerd van de overwinning. Maar wie weet komt er nog een lijk uit de kast.

 

7.En niet te vergeten:

  1. Verkiezingen in Zuid Afrika: krijgt het fluitconcert voor Zuma een vervolg? Zal het ANC haar absolute meerderheid moeten opgeven? Of herpakt het ANC zich onder nieuw leiderschap?
  2. Verkiezingen in Libië: zet dit land een bescheiden stap op weg naar democratie of glijdt het verder af in een sektarisch geweldsspiraal?
  3. Verkiezingen in Indonesië: wie wordt de nieuwe president? Er zijn veel potentiële kandidaten waaronder oud-president Megawati, burgemeester van Jakarta Joko Widodo, oud-generaal Wiranto en oud-rechter Mahfud.
  4. Verkiezingen in België: zullen ze opnieuw het record duur coalitie formatie verbreken? Hoelang zullen de baarden ditmaal worden, hoelang zullen de vrouwen de Belgische mannen onthouden van seks? Hoe goed doet België het ditmaal zonder regering?

Filed Under: EU en internationaal, Kiezers en publieke opinie, Politieke partijen, Religie, ideologie en ethiek Tagged With: Brazilië, Catalonie, EU, EU commissie, EU Parlement, gemeenteraadsverkiezingen, India, Modi, Rousseff, Schotland, Schulz

Over de auteur

Gijs Schumacher
Gijs Schumacher (1982) is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over politiek gedrag van kiezers en van elites. In het specifiek richt hij zich op emoties, partij organisaties, vertegenwoordiging, populisme en persoonlijkheid. Hij is tevens (co-) directeur van het Hot Politics Lab.
Website: http://gijsschumacher.nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Stemmen: een verkiezingspodcast zonder peilingen. Aflevering 6 – Wie heeft de macht tijdens de formatie?

Hernieuwde roep om kiesdrempel

Kost het partijen kiezers als ze meer vrouwen op de lijst zetten? Voor bijna alle partijen is het antwoord: nee!

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in